επιστροφή στην κεντρική σελίδα
ΥγείαInfoEπιχειρήσειςΑγγελίεςΕιδήσειςΑθλητισμόςΑυτοκίνητοΨυχαγωγίαΤοπικάΘρακομακεδόνεςΑρχική
a-nea@otenet.gr
ΓΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΣΤΑ
ΑΧΑΡΝΑΪΚΑ ΝΕΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΤΕ ΣΤΟ
210 2402 242
Περισσότερα νέα Αχαρναϊκά Νέα: Αρχείο

Λίγο πριν ξεκινήσει η διαβούλευση για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ !!!

  • Σε πολλούς Δήμους της Αττικής με πρώτους τους Δήμους Αχαρνών, Αθηναίων, ¶νω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Νέας Φιλαδέλφειας.

  • Ήδη ξεκίνησαν κινητοποιήσεις οι απλήρωτοι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι σε Δημοτικές επιχειρήσεις και σε Νομικά Πρόσωπα.

  • Σαρωτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις επέρχονται με το πολυνομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη».

Σε δυσμενή κατάσταση έχει φέρει τα οικονομικά των Δήμων η μείωση των ανά μήνα καταβαλλόμενων αυτοτελών πόρων (ΚΑΠ), καθώς και η όλοι δυσμενείς οικονομική κατάσταση της χώρας.

Όπως τονίζεται σε επιστολή του Προέδρου της ΚΕΔΚΕ και Δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη προς τον Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, το 80% των πόρων αυτών αφορά στην καταβολή μισθοδοσίας του προσωπικού, το οποίο σε περιόδους καταβολής δώρου  (Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαιρινές άδειες) μεγαλώνει ακόμη περισσότερο, υπερκαλύπτοντας το υπόλοιπο 20% που προορίζεται για πληρωμή λειτουργικών δαπανών, προμηθευτών, οφειλών από δανεισμό κ.ά

Δεδομένης της υπέρβασης του 10% που είχε αρχικώς προβλεφθεί ως μείωση στους αυτοτελείς πόρους, κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, δημιουργείται εύλογα ανησυχία για την οικονομική βιωσιμότητα των Δήμων και τη δυνατότητα ανταπόκρισης στις τρέχουσες οικονομικές τους υποχρεώσεις, μέσω άλλου δρόμου πέραν της επαναλαμβανόμενης λήψης δανείων.

Φαίνεται δε ξεκάθαρα πως το κλίμα αυτό, με τους Δήμους να έχουν οικονομικά προβλήματα, κάθε άλλο παρά ευνοϊκό είναι για την υποδοχή του Προγράμματος «Καλλικράτης».

Στα πλαίσια αυτά, η ΚΕΔΚΕ μέσω της επιστολής του προέδρου της, ζητά περιστολή των μειώσεων στους ΚΑΠ του μηνός Απριλίου, ενώ η ΤΕΔΚΝΑ αντιδρώντας πιο δυναμικά, αποφάσισε για την Πέμπτη 8 Απριλίου, την αναστολή των κρατικών αρμοδιοτήτων που επιτελούν οι ΟΤΑ (Δήμοι και Κοινότητες) της αρμοδιότητάς της,  όπως αυτές προβλέπονται από το άρθρο 75 του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα, καθώς και άλλες κινητοποιήσεις.

Στο Δήμο Αχαρνών οι απλήρωτοι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν διαμαρτυρόμενοι έξω από το γραφείο του Δημάρχου. Ήδη η Φιλαρμονική δεν συνόδευσε την περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή.

Διαμαρτυρίες εργαζομένων έχουμε και στους Δήμους ¶νω Λιοσίων – Ζεφυρίου και στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Την αναστολή της λειτουργίας των υπηρεσιών του ανακοίνωσε για σήμερα Πέμπτη ο Δήμος Αθηναίων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στην τακτική επιχορήγηση που αφορά τη μισθοδοσία των εργαζομένων σε δήμους.
Ας δούμε όμως κάποια σημεία του Προγράμματος «Καλλικράτης», σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας.

Παρουσιάζοντας πριν λίγες ημέρες, στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τη «Νέα αρχιτεκτονική για την Αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη Διοίκηση», ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης τόνισε ότι στόχος της «πρωτόγνωρης αυτής δομικής αλλαγής» είναι η οικοδόμηση για τη χώρα και τους πολίτες ενός καλύτερου κράτους. Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα θα ψηφιστεί το αργότερο μέχρι το Μάιο και οι εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 2010 θα γίνουν με τους νέους Δήμους και Περιφέρειες.

Σχετικά με τους νέους δήμους, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι θα είναι τελικά κάτω από 370 με βάση τη σχετική μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (προβλέπει 380 -390) και θα καθορισθούν με ενιαία κριτήρια τα οποία θα είναι πληθυσμιακά, κοινωνικά, οικονομικά, γεωγραφικά, λειτουργικά και χωροταξικά.

Όσον αφορά τις αρμοδιότητες, οι νέοι δήμοι αναλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
- Την πρόνοια, την προστασία της δημόσιας υγείας και τον υγειονομικό έλεγχο
- Την ανέγερση σχολικών κτιρίων,
- Την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και την ένταξη των µμεταναστών
- Τις πολεοδομικές εφαρμογές
- Την προστασία της παιδικής και της τρίτης ηλικίας,
- Τις λαϊκές αγορές
- Τις αδειοδοτήσεις και τον έλεγχο των τοπικών, οικονομικών και
κοινωνικών δραστηριοτήτων
- Την πολιτική προστασίας, µε την ένταξη τους στον εθνικό σχεδιασμό µε συγκεκριμένο ρόλο και αρμοδιότητες.
Σαρωτικές αλλαγές και στις εργασιακές σχέσεις επέρχονται με το πολυνομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη». Πάνω από 200.000 υπάλληλοι θα μεταταγούν υποχρεωτικά, εξαιτίας της κατάργησης χιλιάδων ανενεργών και ζημιογόνων οργανισμών των σημερινών δήμων. Απόφαση της κυβέρνησης είναι να κλείσουν ως τότε οριστικά περίπου 6.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου παντός είδους, αλλά και να μεταφερθούν δεκάδες υπηρεσίες από τις νομαρχίες στους δήμους και από τα υπουργεία στις περιφέρειες.
Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου, προβλέπει τα εξής:
Κλείνουν όλα ανεξαιρέτως τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου στους ΟΤΑ, ο αριθμός των οποίων αγγίζει τις 6.000.
Με τη ρύθμιση της κυβέρνησης, επιτρέπεται σε κάθε νεοσύστατο «Καλλικράτειο» δήμο να διατηρεί μόνο δύο Νομικά Πρόσωπα, ένα για την εξυπηρέτηση «κοινωνικών - προνοιακών αναγκών» και ένα για την άσκηση «πολιτιστικής, αθλητικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας» Έτσι, τα νέα Νομικά Πρόσωπα δεν θα υπερβαίνουν σε καμία περίπτωση τα 700 ή 740.
Προβλέπεται να αναστέλλουν τη λειτουργία τους περίπου 1.800 δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν ετήσιο τζίρο περίπου 500 εκατ. ευρώ. Δηλαδή θα περιοριστούν σε 350-370.
Καταργούνται περίπου 900 σχολικές επιτροπές μετά τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων για τα σχολικά κτίρια στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, ενώ θα επιτρέπεται σε κάθε δήμο να έχει μία σχολική επιτροπή για κάθε βαθμίδα.

designed and produced by acharnet.gr.